Etnomuzicologul Gruia Stoia s-a stins din viaţă

      Etnomuzicologul Gruia Stoia, fost redactor şef al Redacţiei Muzicale a Radioului public şi membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, a încetat din viaţă, sâmbătă, la vârsta de 66 de ani. Pe 13 martie, Gruia Stoia a fost invitatul emisiunii Din arhiva TVR, alãturi de Alexandru Mica, într-o discuţie despre „Nestemate folclorice”.

       Gruia Stoia a fost unul dintre cei mai importanţi oameni de muzică ai Societăţii Române de Radiodifuziune, realizator de emisiuni, prezentator de concerte şi recitaluri de muzică populară, cunoscător şi comentator lucid al fenomenului folcloric. Un adevărat model de autoritate profesională şi morală, Gruia Stoia şi-a câştigat pe parcursul celor 40 de ani de activitate renumele de profesionist de excepţie şi în egală măsura respectul artiştilor şi admiraţia muzicienilor şi a colegilor de breaslă.

       Născut la 10 februarie 1944 în Arad, a urmat studii muzicale la Şcoala Populară de Artă şi Conservatorul din oraşul natal, continuându-le la Conservatorul din Cluj. A avut profesori de renume, precum Tudor Jarda (armonie), Liviu Comes (contrapunct), Romeo Chircoiaşu (istoria muzicii), Vasile Herman (forme muzicale), Traian Marza (folclor), Dorin Pop (dirijat coral), Sigismund Toduţa (compoziţie).

       Din anul 1968, anul angajării la radioul public, Gruia Traian Stoica a urcat treptele recunoaşterii profesionale îndeplinind pe rând funcţiile de redactor muzical (1968 – 1975), şeful secţiei corale (1975 – 1980), şeful secţiei de folclor (1980 – 1991), redactor şef adjunct (1991 – 1996 şi 2002 – 2005), redactor şef (1996 – 2002) al Redacţiei Muzicale.

        În cei 41 de ani de activitate la Radiodofuziunea Română, etnomuzicologul Gruia Traian Stoia, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România a realizat sute de emisiuni şi concerte-spectacol din ciclurile „Pe-un picior de plai”, „Izvoare”, „Melos”, „Lumea şi muzica tradiţională”, „Incursiuni în muzica tradiţională”, „Studioul de folclor”

       Decesul s-a înregistrat sâmbătă, iar înmormântarea va avea loc marţi, 13 iulie, la Cimitirul bucureştean „Iancu Nou” din str. Vatra Luminoasă nr. 25.

4 gânduri despre „Etnomuzicologul Gruia Stoia s-a stins din viaţă

 1. Cristina spune:

  Foarte frumos din partea ta Irninis sa publici un astfel de articol.

  Este impresionant sa vezi cum un om isi dedica intreaga viata si cariera unui scop nobil, unei institutii de cultura.
  41 de ani in sluja Radioului Public!

  Am vazut emisiunea din martie si am vazut profesionistul, omul de radio, in esenta omul care isi iubeste radacinile, traditia si o valorifica in fiecare clipa. Am inteles si simtit atunci zbaterea din sufletul lui Gruia Stoia.

  Datorita emisiunii „Din Arhiva TVR” l-am cunoscut pe acest om respectabil, de un bun simt extraordinar, o valoare.

  Dumnezeu sa-l odihneasca!

  • irninis spune:

   Imi pare rau ca nu pot pune pe net un link catre emisiunea respectiva, pentru ca toti cei care nu au avut ocazia sa-l cunoasca, sa aiba macar o mostra (insignifianta, de-altfel!) din valoarea pe care acest om a avut-o pentru tot ceea ce inseamna etnomuzicologia romaneasca.

   Este foarte ciudat, ca noi, romanii, ajungem sa apreciem oamenii de valoare dupa ce nu-i mai avem. Din pacate, fiecare disparitie a unui om de cultura ne demonstreaza din plin acest lucru.

 2. Ciprian Birtea spune:

  Irninis, nu ştiu cum e cu arhivarea emisiunilor. Am auzit că stau vreo două luni după care dispar, dar eu am remarcat că după ce dispar, totuşi se pot vedea. Eu am un link din emisiunea la care am cântat „Ne vedem la TVR”, care a fost pe 20.03, şi care a dispărut demult de pe site, de la „Emisiuni A-Z şi înregistrări”, dar eu încă o mai pot vedea. Nu ştiu cum şi de ce, dar cred că dispar doar link-urile, nu şi emisiunile. Deci, dacă aş păstra link-urile, aş putea vedea emisiunile când aş vrea.

 3. Mariana Balan spune:

  Regret din suflet trecerea in lumea tacerii a acestui suflet nobil.
  Pe cit de modest a fost ca persoana pe atit de mare si vasta activitatea si aportul lui la cunoasterea, promovarea si pastrarea folclorului autentic, de o onestitate si altruism remarcabile si totusi cu un asa neobservat si nedreapt ramas bun din partea celor care l-au cunoscut, sau pe care i-a avut de colaboratori, sau i-a ajutat fie la inceput de cariera fie de-a lungul ei.
  Era un om intelept, foarte echilibrat dar si sensibil la frumos, la povestile de viata ale oamenilor, un om educat si erudit, o pierdere nu numai pt familie si prieteni, dar pt cultura romanesca.
  Draga Irninis, ai face un act de dreptate daca ai dedica o emisiune memoriei acestui OM.
  Poate ca nu exista suficient material video ca sa exemplifici, dar exista oameni care-i pot evoca viata si activitatea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s