In memoriam Ştefan Iordache

      A copilarit în Rahova, cartier pe care îl considera adevărata sa „patrie“, într-o familie de oameni simpli, care şi-au dorit ca fii lor să înveţe carte. La 16 ani a dat examen la Medicină, examen pe care, din fericire pentru teatrul românesc, nu l-a luat. După acest eşec, întâmplarea a făcut să fie inclus în brigada artistică a unei cooperative. În 1959 a intrat la Institut ultimul şi l-a absolvit printre primii, cu 10, la Actorie. A debutat în film în 1964 cu rolul titular din filmul „Străinul“. Timp de aproape jumătate de secol a interpretat roluri memorabile în teatru şi film: „Glissando“, peliculă ce a făcut furori în epocă, apoi „Ediţie specială“, în regia lui Mircea Daneliuc, „De ce trag clopotele, Mitică?“, realizat de Lucian Pintilie,  „Cel mai iubit dintre pământeni“, în regia lui Şerban Marinescu. Raman antologice personajele cãrora le-a dat viaţã pe scena: Titus Andronicus în regia lui Silviu Purcărete, Hamlet, în regia lui Dinu Cernescu, şi Barrymore, în regia lui Gelu Colceag, rol pentru care a primit şi Premiul UNITER.

        Îi plăceau oamenii şi viaţa. Şi cârciuma, pentru că, spunea el, la cârciumă se dezleagă limbile şi ies la iveală caracterele. După fiecare rol îşi spunea că e ultimul, dar nu l-a lăsat niciodată sufletul să-l refuze pe următorul. Şi niciodată nu s-a plâns de cât este de grea meseria de actor. Marturisea cu nonsalanta: Eu joc teatru, pentru că nu ştiu să fac altceva! Dacă ştiam să montez prize, asta eram, electrician. Eu nu am dorit să devin mare actor, dar soarta, Dumnezeu m-a împins aici.”

        Nu avem nevoie de momente speciale pentru a ne reaminti de oameni care au fost, oameni care au lãsat ceva în urmã. Tocmai de aceea, Dorel Vişan, unul dintre prietenii apropiaţi ai marelui actor, a acceptat invitaţia moderatorei Irninis Miricioiu de a depãna amintiri în cadrul emisiunii Din arhiva TVR de sâmbãtã, 28 august, de la 15.30 pe TVR 3, despre un suflet, o personalitate, un actor de neînlocuit: Ştefan Iordache.

Un gând despre „In memoriam Ştefan Iordache

  1. […] In memoriam Ştefan Iordache Fri Sep 03, 2010 17:22 pm       A copilarit în Rahova, cartier pe care îl considera adevărata sa „patrie“, într-o familie de oameni simpli, care şi-au dorit ca fii lor să înveţe carte. La 16 ani a dat examen la Medicină, examen pe care, din fericire pentru teatrul românesc, nu l-a luat. După acest eşec, întâmplarea a făcut să fie inclus […] […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s