La ceas de cântec… cu Maria Butaciu, Valeria Arnãutu şi Cristian Pomohaci!

       Despre folclorul nostru de veacuri s-a spus cã este unica valoare care ne individualizeazã pe noi ca popor, este comoara pe care trebuie sã o pãstrãm din generaţie în generaţie.Tocmai de aceea ne-am gândit ca ediţia de sâmbãtã, 11 septembrie a emisiunii Din arhiva TVR, de la 15.30 pe TVR 3,  sã fie dedicatã folclorului şi celor care se strãduiesc, dupã posibilitãţi, sã-l promoveze şi sã-l popularizeze în rândul tinerilor. Alãturi de moderatoarea Irninis Miricioiu se vor afla Maria Butaciu, Valeria Arnãutu şi Cristian Pomohaci, interpreţi care au acceptat sã ne împãrtãşeascã frumuseţea şi tainele cântecului popular.

        Mãrturisind cã a fost însoţitã de cântec întotdeauna, Maria Butaciu afirmã cã folclorul a reprezentat unicul crez pe care nu l-a abandonat niciodatã. Foarte ataşatã de locul natal, de sunetul coasei, jocurile de duminicã, hora satului şi obiceiurile tradiţionale specifice Vãii Someşului, interpreta s-a bucurat dintotdeauna sã scoatã la luminã cântece care nu se mai cântau. Deşi nu sunt cântece cu un succes imediat, sunt texte, cuvinte trăite de atâtea generaţii.

        Părintele Cristian Pomohaci este renumit pentru harul său deosebit şi pentru dăruirea faţă de Dumnezeu şi Biserică, dar şi pentru vocea sa inconfundabilã care alinã doruri şi melancolii. Crede cu tărie că nimic nu îl poate defini mai bine pe cântăreţul de folclor decât cântecul, iar pasiunea sa pentru melodiile strabune şi tradiţiile din zona Nãsãudului l-au transformat într-unul dintre cei mai iubiţi interpreţi de muzicã popularã.

            De 30 de ani pe scenã, Valeria Arnãutu este una dintre cele mai îndrăgite interprete de muzică populară din Banat. În afara vocii şi a talentului indiscutabil, mãrturiseşte cã a rãmas la fel de îndrăgostită de cântecul popular ca şi în copilărie. Vorbind despre promovarea valorilor tradiţionale, a folclorului şi a cântecului adevãrat românesc în rândul tinerilor, interpreta îi sfãtuieşte în primul rând să fie ei înşişi, de la apariţia scenică (ţinută, costum) până la repertoriu şi la stilul de interpretare. În plus, este nevoie de trăirea autentică a actului artistic şi la fel de important este să îi arăţi auditoriului respectul pe care îl merită.

 Despre autentic şi valoare, despre predarea ştafetei unei noi generaţii de interpreţi, despre importanţa culegerii de folclor astãzi, în secolul vitezei, dar şi despre mesajul transmis prin cântec tuturor inimilor, acestea sunt doar câteva teme de discuţie abordate pe parcursul emisiunii. Şi pentru cã nu vor putea lipsi exemplificãrile, vã invitãm sã vã bucuraţi alãturi de noi la … un ceas de cântec.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s