Daruri de Moş Nicolae!

      Este moşul care, la fiecare început de decembrie, lasã cadouri în ghetuţele copiilor cuminţi. Este moşul care are grijã de copiii sãrmani şi nefericiţi, descreţindu-le frunţile cu mila sa cea bunã. Este moşul care ascultã ruga fetelor nemãritate de a-şi îndupleca soarta potrivnicã. Este moşul care apãrã câştigul cinstit al comercianţilor, împarte dreptate celor nedreptãţiţi, oferã sprijin celor necãjiţi. Este moşul din sufletele noastre, care ne aduce iertare şi bunã povaţã. Sfântul Nicolae.

      Istoria şi legendele legate de Sfântul Nicolae se întrepãtrund, dar se cunoaşte cu certitudine cã a trãit în secolul al IV-lea, a fost cardinal de Myra şi a fost recunoscut şi onorat ca sfânt începând cu secolul VI. Nu mai puţin de 21 de „miracole” îi sunt atribuite, Sfântul Nicolae devenind cunoscut pentru credinţa, zelul şi dragostea pentru semeni, şi în special pentru copii. Nicolae provenea dintr-o familie înstãritã, iar la moartea ambilor pãrinţi a moştenit întreaga avere, pe care s-a hotãrât sã o foloseascã în scopuri umanitare şi sã-i ajute pe cât mai mulţi oameni nevoiaşi. Apoi, Nicolae a devenit preot şi s-a lepãdat de toatã averea sa, pe care a dãruit-o sãracilor şi a plecat în pelerinaj în Palestina şi Egipt. La întoarcerea acasã, poporul l-a întâmpinat şi l-a ales Arhiepiscop de Myra. De-a lungul secolelor, Sfântul Nicolae a devenit unul dintre cei mai populari sfinţi, în aminirea şi celebrarea lui fiind ridicate mii de biserici.

         În cinstea sa, dar şi în cinstea celor care îi poartã numele, ne-am gândit sã dedicãm ediţia emisiunii Din arhiva TVR  de vineri, 3 decembrie, difuzatã de la ora 23.00 pe TVR 3, simbolismului pe care Sfântul Nicolae îl întruchipeazã şi tradiţiilor care îl însoţesc an de an. Doamna Doina Işfãnoni, cercetator etnolog, este cea care ne va introduce în tainele sãrbãtorii Sfântului Nicolae, relevând sensurile darurilor primite în ghetuţe. Totodatã, vorbind despre Sfântul din Myra, despre minunile sale şi despre tot ceea ce atinge latura spiritualã a vieţii, dar punând în balanţã şi urbanizarea excesivã, pierderea tradiţiilor şi implicit transformarea sãrbãtorii într-un pretext comercial, Doina Işfãnoni ne învaţã cum sã trecem dincolo de aparenţe, pentru a descoperi sensurile revelatorii, acolo, adânc, îngropate în sufletul nostru.

8 gânduri despre „Daruri de Moş Nicolae!

 1. George spune:

  Felicitari Irninis Miricioiu ! Temele alese de tine dezvaluie un suflet si caracter nobil. La multi ani de „mos Nicolae”.

  PS. Si totusi n-am inteles de ce emisiunea ta a fost programata in alt interval orar decat cel obisnuit.

  • irninis spune:

   Multumesc mult! La multi ani si dvs!

   Incapand cu noua grila, adica din octombrie, emisiunea si-a schimbat ziua si ora difuzarii, de sambata cum era pana atunci, vinerea de la ora 23.00. Editia de saptamana aceasta, dedicata Sfantului Nicolae, a avut, prin exceptie, doua difuzari: cea obisnuita, vineri de la ora 23.00 si inca o reluare sambata, incepand cu ora 17.00. Dar acest lucru nu poate fi permanentizat, sunt modificari de program care apar in ultimul moment si nu pot fi promovate ca atare.

 2. ij30 spune:

  La multi ani si sarbatori fericite! O rugaminte sau o sugestie: destul de demult am vazut pe TVR un cantec dintr-un spectacol. Interpretii erau Florian Pitis, Radu Gheorghe si Nicu Alifantis cred, iar piesa, daca-mi amintesc bine, se numea „Racul, stiuca si brotacul”. Am tot cautat-o pe internet dar nici urma de el. Poate in viitorul apropiat o sa scoateti la lumina acel cantec si o sa-l pot revedea intr-o postare pe blogul dvs.

 3. vicentia doinea spune:

  La multi ani tuturor!
  O editie binevenita,intr-un moment oportun si absolut fantastic de bine primita…mi-a umplut sufletul de smerenie si a daruit fiicelor mele o experienta plina de sensuri si de emotii ,intr-un limbaj brazdat de caldura sufleteasca…BRAVO emisiunii dumneavoastra si indefinit invitatei dumneavoastra!!!
  Pentru noi adultii o aducere aminte a ”intuitiei valorilor si a simtului moral”,o departare de comercialismul sarbatorilor si o revenire la matca romaneasca,pentru copiii nostrii un miraj de sarbatori.
  Multumesc din suflet pentru darul de Mos Niculae!
  Mi-am propus de mult timp sa-i fac un compliment gazdei emisiunii…acela de o felicita pentru dictia si vocabularul prezentarii(fara prompter),pentru interventiile oportune si tactica desavarsita de a intermedia…in ultimul timp m-am obisnuit cu o puzderie de tinere prezentatoare cu o comanda foarte slaba in limba materna ,care nu fac decat sa polueze fonic si vizual peisajul si sa ma dezamageasca cu interventiile lor .Si mai mult…mai sunteti si frumoasa…o adevarata minune!Un model demn de dat exemplu fiicelor mele adolescente…multumesc ca mai existati!

  Cu deosebita admiratie,
  Vicentia
  Londra

  • irninis spune:

   Va multumesc mult pentru cuvintele dumneavoastra pline de caldura. Ne bucuram ca munca noastra trezeste ecouri adanci in sufletele celor care ne urmaresc. Scopul nostru este ca, dupa ora petrecuta in fata televizorului, cei care au vazut emisiunea sa nu aiba impresia ca si-au pierdut timpul degeaba. Si de aici, alegerea temelor si a invitatilor. Speram sa ne urmariti si in continuare pentru ca incercam sa nu cedam in fata non-valorii, a inculturii si a prostului gust care ameninta sa ne invadeze. Si va promitem ca si anul viitor vom aduce oameni care merita sa fie vazuti si auziti, oameni care au ceva de spus pentru sufletul fiecaruia dintre noi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s