Un bilet pentru eternitate

      La 20 de ani, avea numele scris cu litere de neon de înălţimea trupului pe Ateneul Român, lângă cel al Mariei Tănase. La 34 de ani, juca alături de Grigore Vasiliu Birlic şi Alexandru Giugaru în “D’ale carnavalului”.  În numai primii doi ani de actorie a interpretat 74 de roluri, toate pe scena Teatrului Naţional. De atunci şi pânã acum au trecut 7 decenii petrecute în luminile rampei. De aproape 50 de ani şi-a dedicat viaţa copiilor şi teatrului pentru cei mici, valorificând acest filon extraordinar de puritate şi candoare. Maestrul Ion Lucian, cel cãruia îi este dedicatã ediţia din 4 februarie a emisiunii Din arhiva TVR, difuzatã de la ora 23.00 pe TVR 3, mãrturiseşte cã viaţa i-a oferit tot ce şi-a dorit, chiar dacã drumul nu i-a fost întotdeauna pavat cu flori.

      A intrat în teatru dintr-o întâmplare. Dintr-o întâmplare fericitã, am spune noi. La doar 18 ani a fost admis la Academia Regalã de Teatru şi Muzică, fiind unul dintre cei 5 tineri promovaţi dintre 136 înscrişi la examen. În aproape 70 de ani de carierã a interpretat sute de personaje şi s-a fãcut îndrãgit în egalã mãsurã de spectatori de toate vârstele.

      Îndeplinind un vis de-al lui Victor Ion Popa, în 1964 înfiinţeazã Teatrul pentru Copii Ion Creangã, deoarece ştia setea de culturã a copiilor şi îşi dorea sã le-o satisfacã. „Sunt aproape 50 de ani de când mã chinui sã ofer nu dãscãlealã, nu lucruri didactice de la nivelul scenei, ci sã cuceresc copiii prin imagini artistice. Este uluitor ce reacţii pot avea micuţii la un spectacol! Ei trebuie câştigaţi prin credinţã nu prin demonstraţii » mãrturisea maestrul într-un interviu. De numele sãu se leagã şi Teatrul Excelsior, instituţie de care se ocupã inclusiv în prezent, sperând din tot sufletul ca anul acesta sã poatã susţine spectacole în cladirea recent construitã dupã un travaliu de 12 ani.

      Este Societar de Onoare al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti şi, din 1973, membru al Uniunii Scriitorilor din Franţa. Printr-un decret al preşedintelui Franţei, Jacques Chirac, i-a fost acordat, în iunie 2004, titlul de Ofiţer al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare, ca o încununare a activitãţii sale remarcabile desfãşuratã în spaţiul francofon.

       Recent, iubitorii de frumos  au avut parte de un dar nepreţuit: CD-ul „Taclale”, care cuprinde 23 de povestiri şi fa­bule în interpretarea inegalabilului actor Ion Lucian. „Taclale” este cel de-al treilea CD care apare în colecţia de înaltă  ţinută „Mari actori români”. „Mai bine de o jumătate de secol m-am străduit să vă aduc un strop de bucurie, să vă luminez clipele întunecate, să vă învăţ să râdeţi către soare. Pe acest disc aveţi câteva povestiri şi fabule pe care vi le ofer cu dragoste, să vă alunge tristeţea”, îşi moti­vea­ză Ion Lucian demersul artistic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s