Aşa sunt eu…

      Ardelean îndrãgostit de satul natal, s-a dovedit încã din adolescenţã un nonconformist, un rãzvrãtit fãrã cauzã pe care îl iritau comenzile, poruncile. Prima oarã când a fost consemnat în liceu, consemnarea fiind sinonimã cu izolarea, pedagogul Bazil Lãzãrescu l-a închis în biblioteca liceului. În momentul în care s-a vãzut înconjurat de cãrţi, a hotãrât sã fie în permanenţã… în arest. Şi aşa s-a nãscut o pasiune pentru litera scrisã, pentru teatru.

       „Viaţa mea s-a desfãşurat sub semnul hazardului, de la intrarea la facultate şi pânã la însurãtoare. Mereu am dat cu banul” mãrturiseşte Valentin Uritescu, invitatul lui Irninis Miricioiu în cadrul ediţiei de sâmbãtã, de la ora 16.00 pe TVR 3, a emisiunii Din arhiva TVR.

      Pe atunci îşi dorea o carierã sportivã, nici mãcar nu se gândea la teatru, tatãl sãu fiind cel care l-a sprijinit cãtre una artisticã. A dat de patru ori concurs la Bucureşti, a reuşit din prima, însã vicisitudinile vremii l-au purtat pe alte cãrãri. Şi-a început cariera la Teatrul Maria Filotti din Brãila: „Toată viaţa mea a fost sub semnul destinului. Acolo, primul lucru pe care l-am făcut după ce am intrat în garsoniera mea a fost să scriu pe perete: „VREAU, TREBUIE, SUNT BUN, VOI REUŞI!”. Şi m-am ţinut de chestia asta. Am muncit foarte mult, dar m-a ajutat şi destinul”, mãrturiseşte actorul.

       Rolul care l-a consacrat a fost cel al sergentului Şaptefraţi, în serialul de televiziune Lumini şi umbre, rol continuat şi în filmul lui Sergiu Nicolaescu, Noi, cei din linia întâi. Fiecare rol pe care l-a interpretat, pe scenă ori în film, a fost o bijuterie lucrată cu migală şi cu mare, foarte mare talent. A realizat creaţii scenice memorabile în mari spectacole regizate de Alexandru Tocilescu, Sanda Manu, Alexandru Dabija, Cătălina Buzoianu, Felix Alexa, Silviu Purcărete şi alţii. Inventiv şi efervescent, grav şi sensibil, Valentin Uritescu şi-a cucerit admiratorii prin capacitatea sa uluitoare de a evolua cu aceeaşi strălucire nu numai în registru comic, ci şi în cheie tragică.

       Lista filmelor în care a jucat conţine 44 de titluri, printre care se numãrã: Concurs, Faleze de nisip, Domnişoara Aurica sau A unsprezecea poruncã. Pentru şapte dintre rolurile realizate pe peliculă a primit premii de interpretare. ”Este o meserie îngrozitor de grea. E o meserie în care trebuie să te torturezi pentru a ajunge la anumite stări. E un fel de desfrânare a tristeţii. Toate actele de creaţie presupun suferinţă. Când am un rol important, toate doagele eului meu se descleie, cãzând una dupã alta, iar eu curg spre ceva ce mã absorbe, cuvintele îmi spun o poveste despre un altul pe care eu trebuie sã-l aflu” mãrturisea actorul într-un interviu.

       Implicat sufleteste in tot ce face, Valentin Uritescu este preocupat sã fie mereu original. Meseria de actor şi-a pus deplin amprenta asupra lui. Asemenea poetului, care cere munţilor un trup pe potriva „straşnicului suflet pe care-l poartã”, actorului nu-i sunt suficiente cuvintele pentru a se exprima. Poate cã şi de aceea s-a gândit sã le aştearnã pe hârtie, într-un volum recent lansat la Editura Humanitas şi intitulat „Aşa sunt eu, prost”. Mã zbat şi mã chinuiesc între dragoste şi moarte. Meseria mea este o desfrânare a tristeţii, un duel între imaginaţie şi realitate, iar imaginaţia are un rol important pentru cã trebuie sã mã înving pe mine însumi.”

 

2 gânduri despre „Aşa sunt eu…

  1. Irninis, am o veste tristă pentru tine : A încetat din viaţă Alexandru Tocilescu, unul dintre cei în ale căror spectacole regizate ziceai mai sus (sub a doua poză) că a realizat Uritescu creaţii scenice memorabile! Dumnezeu să-l ierte. Din câte am înţeles, nu l-ai avut până acuma invitat!

    • irninis spune:

      Ciprian, deja am aflat de moartea domnului Tocilescu. Dumnezeu sa-l odihneasca! A fost invitat la editia „In memoriam Florian Pittis” si din pacate nu a putut sa ajunga. Iata ca acum… chiar nu va mai ajunge niciodata!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s