Portrete sentimentale cu Viorel Cosma

        I-a cunoscut îndeaproape. I-a urmãrit în plin proces de creaţie. I-a ascultat cântând. Le-a urmãrit existenţa pânã în ultima clipã a vieţii lor. Sunt oamenii care au apãrut în lumina reflectoarelor pe cele mai înalte scene ale lumii purtând pe culmi Marea Muzicã. Sunt oameni care au scris istorie în muzicã şi totodatã în creaţia româneascã. Sunt instrumentişti care s-au remarcat prin virtuozitate, sunt dirijori care au transformat bagheta într-un instument magic menit sã creeze fantezii muzicale. Pe toţi aceştia, peste 5000 la numãr, i-a cunoscut personal maestrul Viorel Cosma, critic muzical, lexicograf şi muzicolog. De unii l-au legat adevarate prietenii, pe alţii i-a cunoscut doar în treacãt, dar a avut ocazia sã-i urmãreascã pe scenã sau sã scrie despre arta lor în cele 100 de cãrţi publicate şi în cele peste 5000 de articole care mãrturisesc despre istoria muzicii româneşti în ultimul secol, trãit „în direct” de autor.

         Recent, Viorel Cosma a lansat o nouã carte, volumul 100 de portrete sentimentale dedicate oamenilor pe care i-a cunoscut îndeaproape, punând accentul pe latura umanã a acestora, privindu-i prin prisma faptelor de viaţã care le-au marcat existenţa. Dincolo de elementele biografice, maestrul pune accentul pe ineditul unor existenţe privilegiate de talent, descriind cu umor evenimente şi întâmplãri rupte din alte vremuri, fãrã a ocoli dramele inerente în viaţa fiecãruia.

        Tocmai de aceea, ediţia de sâmbãtã, 16 iulie, a emisiunii Din arhiva TVR, difuzatã de la ora 16.00 pe TVR 3, este dedicatã portretelor sentimentale, poveştilor de viaţã şi muzicã ale unor mari valori ale culturii noastre.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s