Doctorul sufletelor

         Într-o lume post-modernă, ce pendulează între inepţie şi spirit ludic, apar personaje parcă rupte din basme şi aruncate în timpul semiobscur. Realitatea cotidiană ne obturează perspectiva asupra frumosului, bunului simţ şi dramului de consideraţie pentru adevãratele valori. Aşa s-a născut  data de 6 iulie 1923 cel ce va purta stema şi stigmatul familiei Bălăceanu, urmaş al unei istorii multiseculare, aureolat de-o sete de cunoaştere ce mai târziu îi va fi cartea de vizită şi uşa deschisă spre o Europă realistă.

          Renumitul om de ştiinţã, Constantin Bãlãceanu Stolnici este cel care a acceptat invitaţia lui Irninis Miricioiu de a vorbi în cadrul emisiunii Din arhiva TVR, difuzatã sâmbãtã, 15 octombrie de la ora 16.00 pe TVR3, despre sãnãtate şi încercarea fiecãruia de a şi-o pãstra în fiecare zi, despre bolile creierului şi consecinţele acestora, despre melancolie, depresie şi suicid.

          Constantin Bãlãceanu Stolnici este  om de ştiinţã, medic neurolog şi geriatru, pionier în domniul neurociberneticii, profesor de Neuropsihologie şi Anatomie a Sistemului Nervos, membru de onoare al Academiei Romane, reputat antropolog,  care în prezent conduce onorific Institutul de Antropologie „Francisc Rainer” al aceleiaşi Academii Romane.

          A urmat Liceul I.C. Brãtianu din Piteşti unde a susţinut bacalaureatul în 1941. Între 1941 şi 1947 urmeazã cursurile Facultãţii de Medicinã din Bucureşti, obţinând titlul de Doctor în Medicinã şi Chirurgie. În 1967 a fost confirmat Doctor în Ştiinţe Medicale de cãtre Institutul de Medicinã şi Farmacie şi Minsterul Invãţãmântului.  Fire perseverentã şi  minuţioasã, domnia sa nu s-a limitat la un singur domeniu de studiu, ci şi-a lãrgit permanent aria cunoştinţelor demonstrându-şi astfel deschiderea umanistã, comparabilã cu marii gânditori ai Renaşterii.

          De-a lungul carierei sale, a realizat cercetari în domeniul neurofiziologiei, neuropsihiatriei, geriatriei, fiind unul dintre fondatorii neuro si psihociberneticii, precum şi în domeniul istoriei medicinei, al istoriei Ţãrilor Române şi al antropologiei fizice şi culturale.

           Pe lângã pasiunea pentru ştiinţã şi culturã, Constantin Bãlãceanu Stolnici  s-a implicat activ în viaţa comunitãţii, fiind Preşedinte al Societãţii Ateneul Român şi al  Centrului Internaţional Anti-Drog şi pentru Drepturile Omului (CIADO). În încercarea sa de a împãrtãşi câte ceva din bogãţia sa culturalã şi tinerilor aflaţi la început de drum, academicianul predã cursuri de neuropsihologie, de geneticã a comportamentului şi de antropologie la Universitatea Ecologicã, dar totodatã este şi profesor asociat la universitãţi de prestigiu din strãinãtate:  Newcastle upon Tyne din Anglia, Universitatea Pontificalã din Porto Alegre, Brazilia, Universidad Internacional Mendez Pelayo din Santander, Spania, Academia Medicala Catalonezã din Barcelona şi Colegiul de Medicinã din Paris.

         De-a lungul timpului,  a publicat peste 300 de lucrãri ştiinţifice şi 28 de cãrţi şi monografii, nouã dintre ele de antropologie culturalã, opt din diferite domenii medicale, opt de ciberneticã şi trei de istorie. .

         Rotind globul ocular în praful României contemporane, invitatul emisiunii Din arhiva TVR este şi va rămâne un mit în vastele domenii în care s-a implicat, iar nouă nu ne râmâne decât să urmăm calea bătătorită de personalitatea mitului creat de …. Constantin Bãlãceanu Stolnici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s