Televiziunea ….în spatele camerelor

          Un nou sezon, o nouã provocare… de a aduce în faţa dumneavoastrã, a tuturor celor care ne urmãriţi cu fidelitate, profesionişti din domenii variate, teme incitante despre lumea în care trãim, dar şi fragmente de arhivã care sã vã meargã la suflet.

            Pentru cã în 2011 Televiziunea Românã împlineşte 55 de ani de existenţã, ne-am gândit sã dedicãm aceastã primã ediţie din noul sezon, acestei instituţii care s-a insinuat în casele şi în sufletele dumneavoastrã, a reflectat cele mai importante evenimente ale vremii, a fost mereu aproape prin oamenii care au lucrat aici, adevãraţi profesionişti care au crescut odatã cu Televiziunea, şi au transformat-o în a doua lor casã. Cu ea aţi aflat ce se întâmplã în fiecare zi, cu ea aţi râs şi aţi plâns, aţi iubit şi ati suferit. Ea v-a fost aproape. De 55 de ani.

           31 decembrie 1956 a fost data când Televiziunea Românã a emis pentru prima oarã în eter, iar în 1968 a fost inaugurat actualul sediu din Calea Dorobanţilor. De atunci şi pânã acum a încercat sã ofere câte puţin pentru fiecare, în cadrul emisiunilor diverse de actualitate, culturã, sport sau divertisment difuzate pe cele 7 canale: TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Info, TVR Cultural, TVR Internaţional şi mai nou TVR HD.

          Unele emisiuni însã au fãcut istorie împreunã cu realizatorii lor, oameni care au rãmas în memoria bandei magnetice şi în sufletele noastre: Alexandru Bocãneţ, Tudor Vornicu, Iosif Sava, Valeriu Lazarov şi mulţi, mulţi alţii aflaţi în spatele camerelor şi pe platourile de filmare.

          Despre ei, despre vremurile de altãdatã, despre profesionism şi munca din spatele camerelor de luat vederi, moderatoarea emisiunii Din arhiva TVR, difuzatã pe 8 octombrie, de la ora 16.00, pe TVR 3, Irninis Miricioiu, va sta de vorbã cu Dumitru Moroşanu şi Paul Urmuzescu, doi dintre oamenii pentru care Televiziunea Românã a reprezentat mai mult decât un simplu loc de muncã: a fost a doua casã.

          Absolvent al Conservatorului de muzicã George Enescu, organizator a numeroase spectacole de varietãţi în timpul studenţiei, Dumitru Moroşanu de debutat în TVR în 1974. În aceastã instituţie a urcat pe toate treptele profesionale fiind redactor muzical, de rubricã, realizator de emisiuni, redactor şef adjunct. Printre realizãrile sale se numãrã: toate ediţiile Festivalului de Jazz de la Sibiu pâna în 1989, „Albumele duminicale”, filmul „La început a fost cântecul”. În 1985 a fost investit în funcţia de director al concertelor muzicale deosebit organizate („Va place Opera”, „Floarea din grãdinã”, „Cu mascã sau fãrã mascã” etc.), iar în 1990 a fost numit Director al Departamenului Muzicã, Spectacole, Varietãţi – în aceasta calitate organizând 6 ediţii ale Cerbului de Aur.

           Compozitorul Paul Urmuzescu a studiat la Conservatorul Ciprian Porumbescu din Bucureşti şi, pasionat de tot ce înseamnã sunet, a lucrat din 1947 pânã în 1964 ca inginer de sunet şi redactor la Radiodifuziunea Românã. Trecerea din Radio la Televiziunea Românã s-a petrecut firesc, el fiind cel care a condus pânã în 1979 Departamentul muzical al programelor de divertiment. A fost director muzical la toate ediţiile Cerbului de Aur pânã în anii 2000. Din 1990 a semnat regia muzicalã pentru multe producţii la Teatrul Naţional Radiofonic şi la Teatrul Masca din Bucureşti. Totodatã, a compus lucrãri simfonice, muzicã electronicã, musicaluri, o operã, muzicã de film şi de teatru, muzicã pentru filme de desene animate şi pentru teatrul de pãpuşi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s