Dragostea, între minciunã şi trãdare

         Viaţa noastrã, a fiecaruia,  ajunge sã se încadreze treptat în aceleaşi tipare emoţionale jalonate de dragoste, suferinţã, emoţie, admiraţie, invidie, minciunã, chiar dacã oamenii cred cu tãrie cã tot ceea ce simt ei este unic, cã nu mai are pereche pe lumea aceasta. Şi totuşi, uneori ajungem sã îi rãnim pe cei pe care îi iubim sau noi sã fim rãniţi de cei dragi nouã.

          Minciuna existã din vremuri strãvechi şi tot dintotdeauna este şi dezaprobatã. Însã, în ultimul timp, ea începe sã fie prezentã aproape tot timpul la mai toate nivelurile sociale.

           De ce existã minciunã? Are omul nevoie de minciunã? O serie de gânditori au vorbit despre nevoia de minciunã a oamenilor şi de incapacitatea lor de a cunoaşte şi de a accepta adevãrul total.

         Nietzsche spune la un moment dat cã: “avem nevoie de minciuni pentru a trãi”. La fel şi Kierkegaard se întreabã: „suntem oare pregãtiţi sã recunoaştem toate consecinţele adevãrului?”. Tudor Arghezi spunea cã omul „se dezagregã” atunci când nu este minţit şi mulţi mulţi alţii, au ridicat semne de întrebare despre antinomia adevãr versus minciunã.

         Suntem oameni, minţim cu toţii şi suntem minţiţi la rândul nostru, chiar dacã ne place sau nu sã recunoaştem acest lucru. Nu conteazã ce împrejurãri ne-au determinat sã minţim, în ce fel am minţit sau cu ce ne-am ales în urma minciunii. Minţim şi atât…

         Într-o  relaţie este la fel ca în viaţã, prea mult adevãr lasã uneori în urma lui foarte multã suferinţã şi durere. Oamenii nu pot trãi fãrã sã mintã pentru cã minciuna este strãlucitorul paravan sub care se ascunde faţa mai puţin frumoasã a adevãrului. Oricât de paradoxal sunã, ne plac minciunile şi suntem dispuşi sã le înghiţim pentru cã … ei bine, unele dintre ele pot fi plãcute. Ne-ar plãcea, de exemplu, sã auzim cã ne-am îngrãşat sau ca rochia pe care tocmai am cumpãrat-o ne face sã arãtãm ca un gogoşar proaspãt scos din borcanul cu murãturi? Cu siguranţã, nu…

         Însã minciunile dureroase, minciunile care ascund trãdãri profunde, care ne rup bucãţi din suflet odatã cu dezvãluirea lor, care ne sfâşie pe dinãuntru împreunã cu cel care le-a generat, pe-acelea am vrea din toatã inima sã n-ajungem sã le cunoaştem pe propria noastrã piele. Însã viaţa fiecãruia este presãratã cu bune şi rele, şi învãţãm cu timpul sã ne luãm fiecare propria lui bucatã de realitate.

         Dacã încã mai meditaţi la limita fragilã dintre minciunã şi adevãr, dacã trãdarea vã provoacã angoase numai când îi pronunţaţi numele, dacã dragostea este polul de energie care vã guverneazã viaţa, vã invitãm sâmbãtã, 5 noiembrie, de la ora 16.00 pe TVR 3, în cadrul unei noi ediţii Din arhiva TVR, sã încercaţi împreunã cu douã dintre cele mai fine cunoscãtoare ale meandrelor inimii, Alice Nãstase Buciuta şi Simona Catrina, sã alegeţi calea cea dreaptã. Fiecare, pentru el însuşi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s