Cele mai frumoase goluri… cu Cristian Ţopescu!

        Este considerat sportul-rege, e iubit în toate colţurile lumii, poate aduce pacea, dar poate declanşa, în aceeaşi mãsurã, rãzboaie. Este imposibil sã-i gãsim data la care s-a nãscut, la fel cum ne-ar fi imposibil sã ne imaginãm viaţa, fãrã ca el sã nu se intercaleze mãcar o datã pe sãptãmânã cu activitãţile noastre curente.

          O perioadã a fost interzis, dar nici o lege nu poate sã interzicã o plãcere a vieţii. La început se juca de plãcere, era vremea în care pãrul dat cu briantinã împingea mingea în poartã altfel, iar pãlãriile de paie opreau meciuri de fotbal fiind aruncate pe teren. Acum s-a modernizat, s-a revoluţionat, gelul a luat locul briantinei, iar fotbalistul e tot mai singur pe teren, izolat de teama exteriorului, chiar dacã face parte dintr-o echipã. Cu trecerea anilor nu am încetat sã-l iubim şi sã-i gãsim un loc în fiecare sãptãmânã în vieţile noastre.

        Cu toate cã în Anglia fotbalul se juca în mod organizat încã din 1871, pe meleagurile noastre a apãrut ceva mai târziu. Abia în 1899 la Arad s-a disputat primul meci de fotbal la noi în ţarã. Exportat de muncitorii strãini, fotbalul a prins rãdãcini puternice, iar cu timpul au apãrut şi primele competiţii oficiale.

        Cel mai important moment în istoria fotbalului a fost crearea Cupei Mondiale patronate de FIFA. Disputatã o datã la 4 ani, a devenit cu timpul una din cele mai importante competiţii sportive, doar Jocurile Olimpice putând sã rivalizeze cu succesul Cupei Mondiale.

         În istoria fotbalisticã a României şi-au lãsat amprenta mulţi fotbalişti iubiţi de public. Iuliu Bodola, Iuliu Baratky, Iosif Petschovschi, Titus Ozon, Nicolae Dobrin, Florea Dumitrache, Mircea Lucescu, Ilie Balaci sau Gheorghe Hagi au reuşit mai mereu sã-i facã pe microbişti sã iubeascã acest sport cu fiecare meci în parte.

        Invitatul emisiunii Din arhiva TVR, difuzatã pe 19 noiembrie, de la ora 16.00 pe TVR 3 este renumitul comentator sportiv Cristian Ţopescu. De-a lungul timpului, el a avut ocazia sã urmãreascã, dar şi sã comenteze sute de meciuri, unele mai spectaculoase decât altele.

        A participat în calitate de comentator la 4 ediţii ale Campionatelor Mondiale de fotbal. A fost alaturi de tricolori la cea mai mare performanţã a echipei naţionale, ţinându-i pe români cu sufletul la gurã în magicele nopţi de iunie 1994. Pe lângã fotbal a comentat handbal, tenis sau gimnasticã, participând şi la ediţiile ale Jocurilor Olimpice de varã şi de iarnã.

        De pe poziţia specialistului care a vãzut multe, Cristian Ţopescu va încerca sã dezvãluie importanţa sportului, sã facã o analizã a situaţiei fotbalului dincolo de promovarea excesivã, sã ne trimitã cu gândul la trecut, la cele mai frumoase goluri marcate de echipa României în cadrul competiţiilor diverse, la evoluţii sportive care ne-au fãcut pe noi, cei de acasã, sã ne simţim mândri cã suntem români.

Autor Razvan Nicolae

Un gând despre „Cele mai frumoase goluri… cu Cristian Ţopescu!

  1. Uauuuu, Irninis! Te-ai apucat de fotbal?!?!? Până acuma aveai doar oameni de cultură în emisiune. Dar o experienţă nouă te împrospătează. Succes pe mai departe din partea unui fost coleg!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s