Fãrâme de viaţã şi artã cu… Ileana Stana Ionescu

       Măsoară timpul trecut cu unităţile de măsură ale prezentului, deoarece chiar şi astăzi, la atâţia ani de la debut pe scenă, se consumă marea ardere a sufletului său. Rolurilor trecute li se adaugă cele viitoare, îmbogăţindu-i biografia cuprinzătoare. Bucuria trăită de un artist pentru succese şi aplauze nu se poate explica foarte limpede, pentru că este adesea suma prea multor stări care cuprind şi taie din fiinţa sa. Una dintre cele mai dăruite actriţe ale teatrului românesc, Ileana Stana Ionescu este prezenta sâmbãtã, 10 decembrie, de la ora 16.00 pe TVR 3 în studioul emisiunii Din arhiva TVR, pentru a oferi, cu mãrinimie, câte ceva din pofta de viaţã pe care o emanã prin fiecare por al fiinţei sale.

        A venit pe lume într-o zi importantă, Ziua Crucii. Poate de aici crezul deplin într-un Dumnezeu al tutu­ror oamenilor, care a ajutat-o sã-şi împlineascã visele. Atât cele profesionale, cât şi cele legate de viaţa de familie. Pentru domnia sa, viaţa a fost „un lung şir de întâmplări”. Şi-a dorit să devină jurnalist, dar descendenţa „nesănătoasă” a împiedicat-o. Numai întâmplarea a făcut să ajungă actriţă, deşi nu avea nicio pregătire în domeniu. Însă talentul i-a garantat o carieră de aproape şase decenii şi un loc sigur în „loja” marilor actori români.

         După terminarea liceului teore­tic debutează ca actriţă în 1955, la 19 ani, la Teatrul de Stat din Reşiţa, în „Şcoala femeilor” de Molière. În anul 1959 se transferă la Teatrul Tineretului din Piatra-Neamţ. Din anul 1965 a devenit actriţă la Teatrul Naţional Bucureşti. De altfel, din 2002 este şi societar de onoare al acestui aşezământ cultural.

          Nu mai reprezintă un secret pentru nimeni că orice apariţie a domniei sale, tonifică, fortifică, emanã energie pozitivã. Experienţele rolurilor sale au fost fericite pentru noi, spectatorii, şi ne-au învăţat să preţuim fiecare clipă şi, la fel cum spune marea actriţă, „de la o vârstă înainte devine un dar de la Dumnezeu”. A avut numeroase roluri în teatru: „Idiotul”, „Gaiţele”, „Idolul şi Ion Anapoda”, „O batistă în Dunăre” dar şi in film:„Eu, tu şi Ovidiu”, „Merii sălbatici”, „Păcală”, „Secretul lui Bachus”. A avut parte de o familie care i-a înţeles pasiunea pentru teatru, iar soarta a fost îngăduitoare, i-a scos în cale la momentul oportun omul potrivit, cu care a evoluat. Au evoluat împreunã, s-au susţinut de mai mult de cinci decenii în profesie şi mai ales acasă.

          „Am devenit cu timpul o singură fiinţă. Împărtăşim aceleaşi visuri, aceleaşi bucurii şi emoţii. Dacă ai bucurii în viaţă, dar n-ai cu cine să le împarţi, degeaba.” Fiecare întâlnire cu publicul îi dă curaj şi convingerea că există mereu motive de optimism. Ştie din experienţă cum şi mai ales când un spectator gustă spectacolul. Ajutată de voioşia sa explozivă, temperament şi farmec, Ileana Stana Ionescu dinamizează de multă vreme milioane de spectatori.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s