Recunostinta floare rara

     S-a nascut cu dorul in glas, intr-o zona in care doina se invata ca a doua limba. Cantecele sale, izvorate din profunzumile unui suflet incarcerat in propria-i singuratate, rascolesc alte suflete, pierdute la randul lor in propriile lor patimi. Si temeri. Si emotii. Si amintiri.


S-a nascut intr-o zona in care pruncul invata mai intai a hori si apoi primele cuvinte. De aceeasi soarta privilegiata a avut parte si el pentru ca:  „Cine mosteneste glasul, horeste si cine nu mosteneste, nu poate hori. Nu poate invata sa horeasca. Lucrul acesta nu se invata, se mosteneste ca limba materna. Ori horesti, ori nu horesti”.

     Fiecare sunet, fiecare nota pe care o interpreteaza, face parte dintr-un ritual de veacuri  care, chiar daca nu-i este familiar ascultatorului, cu siguranta, subliminal, il recunoaste.

     Desi a  studiat fagotul la Academia Gheorghe Dima din Cluj şi ulterior a devenit Doctor in Muzica si Profesor de Etnomuzicologie la Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti, este mandru ca este absolventul unui institut de folclor care se numeste Tara Lapusului. Cărţile mele au fost oamenii, în fiecare om am citit câte ceva. Concertele sale sunt o adevãratã revelaţie , fiind concepute ca un tablou ce prezintă etapele vieţii omului, cu rânduielile sale, cu trecerile sale: naşterea (reprezentată prin cântecul de leagăn), cătănia (prin cântecul de cătănie, ca şi prin cântece vechi ce erau interpretate pe diferite fronturi de război), nunta (cântece din ceremonialul de nuntă cum ar fi horea miresii), bătrâneţea, moartea („Mioriţa”, bocetul), precum şi viaţa spirituală legată de sărbători (cum ar fi de pildă corinzile). Redutabil interpret al acestor unice hori cu rezonanţe ancestrale, este şi un desăvârşit cunoscător al instrumentelor tradiţionale cum ar fi fluierul, cavalul, tilinca, toaca.

     În 1999 a reprezentat România la festivalul Smithsonian’s Folk Live de la Washington iar în 2001 a publicat cartea Obârşii. Muzica sa asigurã coloana sonorã a filmului The Pharaon, regia Sinisa Dragin dar şi a dramei istoriece despre Regina Maria Stuart a Scoţiei: Gunpowder, Treason & Plot, o productie BBC. A trãit la stânã, în şatrã şi a colindat ţara pentru a descoperi folclorul autentic, prezentat în numeroase emisiuni de radio dar şi în seria de televiziune La portile ceriului, difuzatã pe TVR Cultural  pentru  care primeşte în 2007 cel mai important premiu din presa românească – MARELE PREMIU  al A.P.T.R. – precum si numeroase premii naţionale şi internaţionale. Anul acesta a devenit Doctor Honoris Causa al Universității de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

     Cand e la oras se imbraca traditional. Cand e la sat fuge in padure ca sa poata hori in liniste. „Ce este cântatul?… Cântatul este o necesitate. Omul dacă nu ar cânta ar muri. Este un har, este un dat transcendental, este un noroc de la Dumnezeu” mãrturisea despre propria sa vocaţie.

     Grigore Lese, sau Grigore a li Ion Opris, asa cum il stiu satenii din Stoiceni, satul sau natal, va poposi, cu cantec si lumina, sambata 17 decembrie, in prag de Sarbatori, in studioul emisiunii Din Arhiva TVR, difuzata de la ora 16.00 pe TVR3, pentru a le impartasi cate ceva din frumusetea Tarii Lapusului.

4 gânduri despre „Recunostinta floare rara

  1. Danke schon, Irninis. Asta e o emisiune „de colecţie”. Azi mă uit negreşit la ea. Apropo, îţi mai aminteşti de d-l prof. Marin Stoian, cu care am făcut „genurile presei” în anul II? Un coleg a făcut atuncea un reportaj-portret al lui Grigore Leşe. A scris de toate despre el, dar a uitat să menţioneze cel mai important amănunt : Leşe cântă cu noduri. L-a învăţat rapsodul Nicolae Piţiş, cel care a cântat „Balada lui Pintea” în filmul „Pintea”. Eu i-am atras atenţie acelui coleg, iar de atuncea, d-l Stoian, de câte ori îl văd, mă întreabă în glumă „Ce faci măi? Mai cânţi cu noduri?!?”

  2. Roxana spune:

    Este programata vreo reluare a emisiunii? Ca eu nu am gasit pe site-ul tvr si imi pare foarte rau ca nu am aflat la timp de emisiune

  3. Am revazut putin din emisiunea aceasta pe tvr 3 in data de 8 nov 2014 dar nu este inca pe nici un sait tvr.Lasati va rog frumos un link actualizat.Va multumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s