O floare pentru un … Piersic

Dintotdeauna a fost un cucerior. Zâmbetul, farmecul, şarmul sãu inconfundabil, dar mai ales talentul sãu extraordinar, toate l-au transformat într-unul dintre cei mai iubiţi actori români din toate timpurile. De numele lui Florin Piersic se leagã personaje care au fãcut istorie în teatru şi film. El întruchipeazã pasiunea ardentã pentru teatru, pentru scenã, pentru a dãrui publicului tot ce sufletul sãu nobil are mai bun.

Nãscut la Cluj pe 27 ianuarie 1936, tânãrul Piersic s-a lãsat sedus încã din adolescenţã de mirajul scenei. Şi odatã ce a ajuns acolo, nu a mai pãrãsit-o niciodatã. „Sunt un om care am fost şi am rămas îndrăgostit de părinţii mei. Ei m-au iubit, au înţeles că îmi place să joc teatru şi nu m-au împiedicat să mă fac actor” mãrturiseşte maestrul.

Rolul norocos a fost cel al lui Peer Gynt, spectacol făcut după piesa cu ace­laşi nume a lui Ibsen, la Teatrul din Piatra-Neamţ (unde tânărul actor făcea un stagiu „de provincie”). Împreună cu alţi câţiva colegi de generaţie, Florin Piersic va „des­chide sala Cassandra” (sală unde debu­tea­ză absolvenţii Facultăţii de teatru şi film), cu acest spectacol în care joacă atât pe tânărul, cât şi pe maturul şi pe bătrânul Peer Gynt – trei roluri într-unul, care îi aduc noroc, căci este remarcat de marii regizori ai momentului.

Ceva mai târziu – alt moment important – regizorul Alexandru Finţi i-a oferit rolul prin­ţului Mâşkin, în „Idiotul”. Tot maestrul Finţi i-a încredinţat apoi „cel mai interesant” şi „cel mai de efect rol”, cel al lui Lennie, din piesa „Oameni şi şoareci”, a lui Steinbeck.

Între 1959 şi 1989, a jucat pe scena Naţionalului bucureştean, răstimp în care a realizat peste 30 de roluri. A interpretat diverse personaje şi la teatrele din Piatra-Neamţ, Bacău, Oradea, Braşov. Conştient de puterea cinematografului, scena îl fascinează parcă mai mult, fiindcă îi pune în mod real talentul la încercare. Însã acest lucru nu l-a împiedicat sã joace şi roluri pentru marele ecran, filmografia sa înregistrand peste 40 titluri: de la „Ciulinii Bărăganului” la „De-aş fi Harap Alb”, „Columna”, „Haiducii lui Şaptecai” sau „Eminescu versus Eminem”.

Ne-am bucurat enorm când maestrul Florin Piersic a acceptat invitaţia noastrã de a povesti împreunã cu Irninis Miricioiu câteva dintre întâmplãrile care i-au marcat viaţa. O ediţie de colecţie în care marele actor îşi face deja numărul preferat, acela al monologului interactiv, cu un du-te-vino ameţitor de poveşti care trimit către oameni, timpuri şi zări diferite. Dacă existã vreun talent pe care Florin Piersic îl are în egală măsură cu cel actoricesc, acela este talentul de povestitor. Într-o plasă care se ţese singură, amintirile maestrului pleacă în toate părţile, se ramifică la infinit, pline de date şi detalii incredibile, se colorează în obraji, rezonând în tonuri de râs şi de plâns, pentru a se întoarce la un moment dat, pe neaşteptate, la punctul de pornire, în matca povestitorului.

Pentru cã pe 27 ianuarie maestrul împlineşte 76 de ani, ne-am gândit sã redifuzãm sâmbãtã, 28 ianuarie de la ora 16.00 pe TVR 3, din propria noastrã arhivã, emisiunea în care maestrul Florin Piersic deapãnã amintiri. O reîntâlnire plãcutã pentru toţi cei care nu au încetat sã îl iubeascã şi sã îl admire. Un sincer „La mulţi ani!” şi din partea noastrã!

Un gând despre „O floare pentru un … Piersic

  1. Am toata admiratia pentru emisiunile dvs si le urmaresc cu mult interes. Ca o rugaminte si ca odorinta a mea si sunt sigara ptr multi telespectatori as dori sa faceti cateva referiri la marea cantareata a Banatului Mariana draghicescu cu ocazia zilei de nastere 18 sept 2012 cand ar fi implinit 60 de ani daca ar fi trait. Mareriale mai sunt si pe net unde apare in niste inreg din concerte de o calitate destul de acceptabila unde sunt si color si ar fi bine ptr a fi cunoscuta ca merita , a fost un munte de talent , dar a avut sanse mai putine de a fi difuzata mai mult . Va multumesc f f f mult si va doresc sanatate si succese cat mai mari in tvr si nu numai.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s