Echipa emisiunii

Emisiunea Din arhiva TVR  nu ar exista daca nu am avea o echipa in care dincolo de pasiunea pentru ceea ce facem, conteaza prietenia.

  • IRNINIS MIRICIOIU – producator

Am intrat în televiziune de mică… de când mama mea mă lua în toate deplasările în care se ducea… aşa am învăţat, stând mai întâi în culise, ce înseamnă o emisiune de televiziune, cât de mult contează fiecare detaliu, fiecare secundă… aşa am prins „microbul” acestei meserii, fără de care viaţa mea n-ar avea, acum, niciun sens.

Pentru că Literele, facultatea pe care am urmat-o, nu mă puteau îndruma decât către un domeniu umanist, iată că la 19 ani ajung să-mi văd visul cu ochii: să lucrez într-un departament al Televiziunii Române. Mai întâi ca reporter de teren la Jurnalul Cultural, o redacţie în care am învăţat să mă disciplinez, să lucrez contra cronometru, să mă adaptez situaţiilor neprevăzute şi nu în ultimul rând să fac parte dintr-un colectiv transformat de-a lungul timpului într-o a doua casă…

Dintotdeauna m-au atras schimbările de decor, ineditul, perpetua încercare de autodepaşire… tocmai de aceea, am schimbat domeniul de activitate, trecând la Redacţia Religie. Prin reportajele şi documentarele religioase reuşeam cel mai bine să mă exprim pe mine însămi, dăruind din prinosul meu, prin intermediul imaginii şi al sunetului, ceva din trăirea mea interioară… atunci a fost şi perioada primei prezentări, a primei apariţii pe „sticlă”, în direct, atunci când ştii că dincolo de ochiul rece al camerei sunt mii de oameni care te privesc, când urechea ta îţi prinde din zbor fiecare bătaie de inimă…

Apoi, o nouă schimbare de decor… Redacţia Economic. Deşi formaţia mea nu presupunea o astfel de pregătire, cea mai mare achiziţie a acelei perioade au fost oamenii pe care i-am cunoscut, cu care am lucrat, de la care am învăţat atât de multe…

Apoi 7 muze… o rubrică de cultură realizată pentru Autostrada TVR ce avea să fie începutul unei alte schimbări din viaţa mea. De la statutul de redactor, de la omul aflat în spatele ecranului am ajuns în faţa camerelor de luat vederi, moderator al unei emisiuni complexe. Fie că a fost vorba de divertisment, cultură, muzică sau animale, fie că se discutau „lucruri serioase”, sănatate, bursă, societate civilă, din fiecare subiect am avut enorm de învăţat, Autostrada TVR fiind o oportunitate de a-mi testa capacităţile, limitele şi puterea de adaptare.

Şi acum… o nouă etapă… Din arhiva TVR! Un proiect ambiţios, o adevarată şcoală de televiziune. Căci ce poate fi mai frumos decât să te intâlneşti, prin intermediul imaginii, cu modele la care ai visat o viaţă întreagă?

  • YOLANDA MIRICIOIU – regizor

Despre unele lucruri se spune că se fac mai bine… în familie! Pentru că, dincolo de legăturile de rudenie, echipa Din arhiva TVR asta este… o altfel de familie!

Yolanda Miricioiu este (teoretic!) regizorul nostru… însă practic… este documentarist, redactor, ilustrator muzical şi tot ceea ce este nevoie pentru ca toate lucrurile să iasă perfect.

Născuta sub zodia Balanţei, este absolventă a Conservatorului Ciprian Porumbescu din Bucureşti, secţia Instrumente şi Canto, este absolventă a cursurilor de specializare în psihologie, dar şi a celor de regie în cadrul Academiei de Arte Luceafărul, clasa profesorului Savel Stiopul.

Primul pas, dincolo de scena, pe care a păşit de nenumărate ori ca instrumentist, l-a făcut în Radio, unde, mai bine de 3 ani a fost redactor colaborator la Redacţia Muzicală. Şi cum nu există sunet fără imagine, trecerea în Televiziunea Română, ca regizor, a venit ca o schimbare firească. A semnat regia a sute de emisiuni, transmisiuni în direct, evenimente, concerte. Este suficient să amintim Festivalul George Enescu din Bucureşti, Festivalul Haricleea Darclee de la Brăila, Crizantema de Aur – Târgovişte, Festival Richard Strauss, Festivalul de Teatru de la Sibiu, şi multe, multe altele. A colaborat de-a lungul timpului la emisiuni care au făcut istorie în Televiziunea Română: Serata muzicală avându-l drept realizator pe Iosif Sava, Tezaur folcloric – Marioara Murărescu, Investiţi în România, Interes general, Afaceri de succes – Sorin Burtea, precum şi toate evenimentele organizate de Mariana Nicolesco.

A realizat sute de transmisii în direct de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti cu prilejul Sfintelor Paşti, Naşterii Domnului, Bobotează. Pasiunea pentru muzică, dar şi pentru cei care doresc s-o înveţe, au transformat-o pe Yolanda Miricioiu într-un pedagog desăvârşit: peste 10 ani a fost Decan al Facultăţii de Pedagogie Muzicală din cadrul Academiei de Arte Luceafărul.

În prezent se ocupă de Serviciul Scenografie, Decor, Machiaj şi de emisiunea… Din arhiva TVR!

  • TANIA LEU – scenograf

Tania Leu este cea care a gândit decorul emisiunii Din arhiva TVR, tocmai pentru ca ambientul să fie cât mai cald, cât mai primitor.

A absolvit în 1978 Facultatea de Arte Decorative din cadrul Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, secţia Scenografie. Ca şef de promoţie a fost repartizată în cadrul secţiei Scenografie a Televiziunii Române, unde continuă şi astăzi să creeze cu aceeaşi neobosită asiduitate.

În decursul celor 30 de ani de televiziune, a conceput şi realizat scenografie pentru televiziune (decor, costume): teatru TV, teatru scurt, varietăţi, recitaluri de muzică uşoară, muzică populară, muzică simfonică, emisiuni pentru copii, spectacole TV de varietăţi în studio şi în Săli (Sala Polivalentă, Sala Radio, Sala Palatului), în spaţii deschise precum Piaţa Sfatului din Braşov.

A semnat scenografia prestigiosului Festival Cerbul de Aur în 1994, 2003, 2005. A creat scenografia Festivalului Mamaia 1990 (costume), 1994 (decor), 1995 (decor), 2002 (decor şi costume).

Nu mai puţin de 12 ani a făcut parte din echipa lui Tudor Vornicu, realizând scenografia pentru emisiunile: Meridianele cântecului, De la A la infinit, Mozaic artistic-sportiv, nenumărate Revelioane.

Cu echipa lui Titus Munteanu a realizat scenografia la emisiuni de varietati ca: Duelul vedetelor, Şcoala vedetelor, Concursuri de dans sportiv (la Sala Polivalentă).

Cu echipa lui Cristian Ţopescu a realizat decoruri şi costume pentru emisiunea Turnul Babel şi toate galele de premiere ale Cluburilor sportive (ex: Gala Fotbalului).

A colaborat la realizarea scenografiei pentru piese de teatru alături de scenografi de prestigiu (ex: Vasile Rotaru – „Ultima ora” de Mihail Sebastian).

A obţinut bursă UAP pentru scenografie în anul 1980 şi premiul pentru scenografia emisiunii „Şcoala Vedetelor” la International Television Festival for musical and amusing Programmes „Golden Antenna 1995” Blagoevgrad 1995. Printre alte premii adjudecate de Tania Leu se numără premiul pentru scenografie (tipul emisiunii show cu public) la Montreaux în anul 1996 pentru emisiunea „Şcoala vedetelor”, realizator Titus Munteanu.

A participat cu lucrări la expoziţii în străinătate, ex: Quadrienala de Scenografie de la Praga 1975, 1980, 1985, etc şi la expoziţii de grup în România (Expoziţia bursierilor UAP la Galeriile Eforie 1981, Expoziţia de Scenografie Simeza 1995, Trienalale de Scenografie de la Dalles 1976, 1987, 1992, 2005).

Printre expoziţile personale se numără cea de grafică şi pictură „Impresii de călătorie Canada-SUA” 1988, cea de scenografie în holul mare al TVR în 1993 şi 2005.

  • DANIEL SERBANICA – director de imagine

Este directorul nostru de imagine şi totodată o parte indispensabilă a echipei. Având o experienţă de peste 10 ani în Televiziunea Română, Daniel este cel care se ocupă săptămână de săptămână ca imaginea pe care dumneavoastră o vedeţi să fie… perfectă!

În 2002, a absolvit Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică – Secţia Imagine Film şi Televiziune. Firea lui perfecţionistă şi pasiunea pentru imagine, l-au facut să treacă graniţele marelui ecran – „Happy-End” (2006 – regia Radu Potcoava) şi „Cinemascope” (postproductie – 2008 – regia Dorin Stana) fiind filmele de lung metraj la care a lucrat ca director de imagine, iar „Dragoste pierdută” (2008 – regia Petre Năstase, imagine Liviu Marghidan) – pelicula la care a lucrat drept cameraman.

Dintre filmele de scurt metraj la care a colaborat, menţionăm:

Picnic” – 35mm color, regia Raluca Mirescu
Secret door” – HD, regia – Raluca Mirescu
Acolo, ce?” – HD, regia – Raluca Chiliman
Îngerii lui Giotto” – 35mm color, Regia Emil Lăpădat
Jumătate de oraş face dragoste cu cealalată jumătate” – 35 mm color, regia Florin Şerban
Mihai şi Cristina” – 35mm alb/negru, regia Florin Şerban
Sephiroth” – 35mm alb/negru, regia Emil Lăpădat
Ura” – 35mm alb/negru, regia Daniel Şerbănică
The Movie” – 16mm alb/negru, regia Radoslav Marcov
Clovnul” – 16mm alb/negru, regia Ioachim Stoe
Pastel” – 16mm color, regia Rosana Achim

Si pentru că după muncă… şi răsplată, în palmaresul lui Daniel Şerbănică se înscriu şi numeroase premii, scurt-metrajul „Mecano” (35mm color), semnat de Cristian Nemescu şi Daniel Şerbănică fiind distins cu Premiul pentru cea mai bună imagine la festivalurile CineMA Iubit şi DaKino dar şi Premiul criticilor şi Cel mai bun sunet – Uniunea Cineaştilor din România.

De-a lungul timpului şi-a adus contribuţia la numeroase spoturi publicitare, videoclipuri, a participat la workshopuri şi totodată s-a implcat în campanii sociale privind combaterea tuberculozei, combaterea fumatului, anti-drog.

Irninis Miricioiu

În fiecare sâmbătă, de la ora 20.00, la TVR3

Rămâneți aproape